KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Programy

Stałe programy szkolne

  •  "Wiem, co jem"
    W naszej szkole już od kilku lat realizowany jest program zdrowego stylu życia, a także właściwego odżywiania pod hasłem "Wiem co jem".
    Wzorce właściwego odżywiania kształtowane są przez różne działania:
    * Uczniowie całej szkoły, w ramach akcji "Mleko", sięgają po kartonik mleka kilka razy w tygodniu.
    * Uczniowie klas młodszych regularnie jedzą specjalnie przygotowane porcje w ramach akcji "Owoce i warzywa w szkole".
    * Na lekcjach biologii, chemii, godzinach wychowawczych dzielą się wiedzą na temat warzyw
    i owoców, poznają ich wartości odżywcze oraz znaczenie dla zdrowia i urody.
    * Stołówka szkolna wydaje posiłki zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania, a także dostosowane do różnych rodzajów diety (bezglutenowa, bezmleczna, wegetariańska itp.) w zależności od potrzeb uczniów.
    * W szkole odbywają regularnie konkursy plastyczne i quizy związane ze zdrowym stylem życia
    i odżywiania.
    Koordynatorem akcji jest pani Ada Jasińska.
  • "Cała Polska czyta dzieciom"
    Nasza szkoła przystąpiła do ogólnopolskiej akcji organizowanej przez specjalnie powołaną fundację "Cała Polska czyta dzieciom".
    Akcja trwa już od wielu lat, propagowana jest w mediach i realizowana przez wiele konkretnych, cyklicznych przedsięwzięć np.
    "Ogólnopolski Tydzień Czytania Dzieciom" (pierwszy tydzień czerwca),
    "Wiosenna Zbiórka Książek",
    "Czytanie zbliża"
    "Czytające szkoły", do którego to programu dołączyliśmy, sankcjonując niejako to, co i tak od dawna realizowaliśmy.
    Nikt nie ma wątpliwości, jak cenne i konieczne jest czytanie.
    Wiemy, że znakomita większość z Państwa czytała i czyta swoim dzieciom, my chcemy również regularnie robić to w szkole.
    Liczymy na Państwa poparcie, pomoc (może ktoś z Państwa zechciałby poczytać dla całej klasy np. fragment swojej ulubionej z dzieciństwa lektury) i kontynuację czytania w domu.
    Koordynatorem akcji jest pani Monika Lenartowicz.
  • "Akademia Przyszłości"
    "Akademia Przyszłości" to program wspierający dzieci! Od 2003 roku przeprowadza dzieci od porażki w szkole do sukcesu w życiu.
    Każde dziecko biorące udział w programie spotyka się z osobistym tutorem, który pomaga mu osiągać sukcesy w różnych dziedzinach.
    W ramach "Akademii Przyszłości" odbywają się spotkania z interesującymi i inspirującymi ludźmi, dzieci odwiedzają ciekawe miejsca,rozwijają swoje zainteresowania i pasje.
    Koordynatorem akcji jest pani Magdalena Kalinowska.
  • "Lepsza szkoła"
    Nasza szkoła od kilku lat realizuje projekt edukacyjny Gdańskiego Wydawnictwa Oświatowego "Lepsza szkoła" pozwalający rzetelnie i systematycznie diagnozować postępy uczniów
    od klas I do VIII za pomocą specjalistycznych testów i porównywać wyniki z innymi szkołami
    z całej Polski. Pozwala to znacząco podnieść jakość nauczania w naszej szkole.

Programy i projekty edukacyjne dla klas I-III

  •  "RUR - ratujemy i uczymy ratować"
    Od wielu lat jesteśmy uczestnikami ogólnopolskiej akcji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy "RUR Ratujemy i uczymy ratować".
    Co roku wszyscy uczniowie klas trzecich przechodzą kilkugodzinne szkolenie z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej. Uczą się zasad wezwania służb medycznych, sprawdzenia przytomności i oddechu, ułożenia w pozycji bezpiecznej, a także podstaw resuscytacji krążeniowo-oddechowej.
    Cykl zajęć zakończony jest egzaminem teoretycznym i praktycznym.
    Zajęcia prowadzone są przez instruktorki Monikę Lenartowicz i Mariolę Rynkowską.
  • "Myślę, decyduję, działam - finanse dla najmłodszych"
    Zakończyliśmy udział w projekcie "Myślę, decyduję, działam - finanse dla najmłodszych" realizowanym przez Stowarzyszenie Krzewienia Edukacji Finansowej we współpracy z Narodowym Bankiem Polskim, który go współfinansował.
    Celem projektu było wdrożenie programu edukacji finansowej (zgodnego z podstawą programową) autorstwa: Prof. dr hab. Małgorzaty Żytko (Uniwersytet Warszawski), dr Aliny Kalinowskiej (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski), Ewy Kruk (SKEF), przeznaczonego dla wybranych w drodze rekrutacji klas z etapu wczesnoszkolnego.
    Projekt był realizowany w latach szkolnych 2017-2019 w oparciu o przygotowane materiały dydaktyczne: pakiet dla ucznia i poradnik dla nauczyciela.
    Zajęcia prowadziły panie Monika Lenartowicz I Mariola Rynkowska.
    Obecnie tematyka przedsiębiorczości i finansów realizowana jest podczas zajęć dodatkowych w ramach projektu unijnego "Szkoła badaczy".
  • "Scenariusze lekcji"
    W klasach młodszych realizowany jest projekt "Scenariusze lekcji", które zostały docenione przez Ministerstwo Edukacji Narodowej. Program Fundacji Uniwersytet Dzieci uzyskał honorowy patronat Ministra. Przedsięwzięcie służy rozbudzaniu ciekawości uczniów i rozwijaniu ich kreatywności. Scenariusze Lekcji zachęcają nauczycieli do wykorzystywania zróżnicowanych metod pracy z uczniami, w tym metody badawczej i pracy projektowej, co umożliwia wzbogacenie szkolnej dydaktyki i przygotowanie zajęć, których forma będzie atrakcyjna z punktu widzenia młodego człowieka.
    Projekt "Przyroda z klasą. Czy wiesz, jak żyje jeż?" prowadzi w klasie 1a pani Mariola Rynkowska, a projekt "Mali detektywi. Jakie tajemnice kryje świat wokół nas?" realizuje w klasie 1b pani Monika Lenartowicz.
    W klasie 2a, pod opieką pani Beaty Dobiasz, dzieci uczestniczą w projekcie "Przyroda z klasą - klimatyczna klasa".

Programy i projekty edukacyjne dla klas IV-VIII